2017-10-24 Opiniërende Raadsvergadering

Weer een vergadering waar onder andere de beleidsnotitie van de Hulp in de huishouding, de Verduurzaming van het Kerkeböske en de Actualisering van de verordeningen in het sociaal domein aan de orde kwamen. Daarbij werd tevens door de VVD een artikel 39 ingediend over de cijfers van het NLW.

Kerkeböske is opgeleverd in 2008. Helden was daar toch wel trots op dit stukje zelfsturing. Maar het bestuur van dit dorpscentrum heeft al vanaf de ingebruikname moeite met de exploitatie van de voorziening. Met name het energiegebruik vanwege falende installaties (klimaatbeheersing en verwarming) en extra kosten vanwege bouwgebreken. Maar vanwege hogere personele inzet is ook de eenmalige compensatie bij aanvang niet genoeg gebleken. De opbrengst van de Oude Rhien is tegengevallen waardoor de stichting voor de oprichting al een lening heeft moeten afsluiten waarvan de kapitaalslasten zwaar op de exploitatie drukken.

Helaas zijn de ontwikkelingen voor ingebruikname van de oude Odaschool nog niet zo ver dat de gymzaal intensiever kan worden gebruikt. Verduurzaming kost bijna een heel nieuw gebouw. Daarbij is zeker niet uit te sluiten dat de exploitatie het hierdoor niet beter zal doen; de gezondheid van het personeel wel.

Om een lang verhaal kort te maken: we worden geconfronteerd met zulke slechte berichten: dat wat verdient wordt met de investering gaat bijna volledig op in aflossing, zoals door het bestuur zelf aangegeven. En dan nog een ton energieschuld die weliswaar de eerste 3 jaar aflossingsvrij is maar er toch aan zit te komen. Wij vragen ons af hoe lang dit nog zo door kan gaan en of het echt zin heeft om deze investering nu te doen of eerst te zorgen dat de exploitatie op orde is; wat de gemeenschap zeker ook veel geld zal kosten. Of we hier niet aan een dood paard staan te trekken. De portefeuillehouder heeft in mei aangegeven dat de gemeenschap zich niet verbonden voelt met het gemeenschapshuis en nu gelooft het bestuur zelf ook al niet meer in de exploitatie.

Ik heb daarom het college een aantal vragen gesteld:

  1. Hoe zit het college hierin
  2. Stel dat we deze verduurzaming gaan doen, hoe zit het met de risicoanalyse; zijn de aanbevelingen van de Piushal gehanteerd?
  3. En dan toch maar weer: Waar blijft de harmonisatie van de gemeenschapshuizen.

Het moge duidelijk zijn dat het besluit even op zich laat wachten.

 

De actualisering van de veegronde in het sociaal domein wordt door iedereen aangenomen. Wij willen als VVD niet de gang van zaken in bijvoorbeeld de bijstandsuitkeringen tegenhouden voor mensen die dit hard nodig hebben. We hebben wel de aantekening gemaakt dat meer gekeken moet worden naar de mensen die net boven het minimum verdienen en geen gebruik van de bijstandsvoorzieningen kunnen maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.