2018-02-14 Openbaar onderwijs en verantwoording naar de gemeenteraad

De VVD is van mening dat keuzemogelijkheid in het basis onderwijs van groot belang is. Onze gemeente kent met de komst van de openbare school in Maasbree nu een goede mix. Specifiek bij de openbare scholen zoals in Maasbree, Baarlo en Panningen, heeft de gemeente een aantal taken die bij wet geregeld zijn. Zo heeft de gemeenteraad de taak om erop toe te zien dat de school zich ook daadwerkelijk houdt aan het openbare karakter van het onderwijs.

Bij de scholen in Maasbree en Baarlo is de controlerende rol van de gemeenteraad geborgd in de desbetreffende stichting. In Panningen is dit echter niet het geval, en daarom heb ik wethouder Raf Janssen twee jaar geleden gevraagd naar deze “wezenskenmerken”. Jarenlang heeft hij de gemeenteraad van Peel en Maas aan het lijntje gehouden met de mededeling “ik heb met het bestuur gepraat en alles gaat goed”. Maar dat wisten we al: het gaat ook goed met de Nieuweschool. Alleen is de vraag: is het onderwijs nog steeds “openbaar” en duidelijk anders dan andere scholen. Ook Prisma, de overkoepelende stichting, kon hierop geen antwoord op geven. Maar de aanhouder wint; en na overleg vandaag met een openbaar-onderwijsdeskundige is gebleken dat de wethouder en Prisma jarenlang deze wettelijk verplichte informatie hebben achtergehouden. Er zijn ministers voor veel kleinere misstappen naar huis gestuurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.